Navštivte naši prodejnu a výdejní místo e-shopu- V Podluží 7 ( vchod za rohem z ulice Svatoslavova ), Praha 4- Nusle. Otevřeno Po,St-10-18h, Út,Čt,Pá-10-17h.

YERBA MATE NARANJA S LAPACHEM 100 g

Kód: 1055
Neohodnoceno
Značka: Manu Cafe
129 Kč 112,17 Kč bez DPH
Skladem

Kdo umí aspoň trochu španělsky, už tuší, jak tohle originální Mate chutná. Naranja je totiž pomeranč. Šťavnaté, sladké a oranžové citrusové plody dodávají typicky zemitému nápoji svěží ovocnou linku. Hezky si s ní pohrává i slabě vanilkové a nasládlé Lapacho. Mate Naranja patří ke klasice, po které sáhne většina Jihoameričanů několikrát do týdne. Ochutnejte ho taky!

Země původu: Brazilie

Chuť: Pomeranč

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Yerba Mate 89%, Pomerančová kůra 3%, Lapacho Matto Grosso 8%

Nálev a chuť čaje

Pomerančové Yerba Mate vás nezklame. Chuť i vůně citrusů krásně zahalí lehkou zemitost a kouřovitost Mate. My jsme do směsi navíc přidali kůru Lapacha, která sama o sobě chutná nasládle a lehce vanilkově. Světle žlutý čaj je tedy ve výsledku příjemně zajímavý, neotřelý a osvěžující.

Původ čaje

Jak to vypadá v Brazílii, si nejspíš dokážeme představit. Možná ale stojí za připomenutí, jak to vypadá na plantážích, kde rostou cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis). Právě z nich se totiž vyrábí brazilský národní nápoj Yerba Mate.

Cesmíny jsou stálezelené stromy dorůstající 6-8 metrů. Pro účely výroby Maté se obvykle pěstují rody Ilex paraguariensis, angustifolia a amara. V samotné Jižní Americe roste na 60 podobných druhů, na celém světě dokonce 550. Vzhledem k rozmanitosti přírody mívají silné voskové listy s hladkými či zoubkovanými okraji a bílé nebo světle fialové stonky.

Hlavním faktorem ovlivňujícím chuť a vůni Yerba Mate je množství slunečního záření, které se k listům cesmín dostane. V hustém subtropickém lese, kde každá rostlina o světlo bojuje, nacházíme stromy s dlouhými štíhlými kmeny a velkými listy na jejich vrcholu. Stejné podmínky vytvářejí farmáři na svých plantážích – stromy ale cíleně zastiňují a prořezávají, aby je udrželi ve velikosti keřů.

Značný problém způsobují plantážníkům plevele. Použití herbicidů by mělo zásadní vliv na obsah zdraví prospěšných látek v Mate a ohrožení ekologické rovnováhy subtropických lesů. Proto se jim naprostá většina pěstitelů vyhýbá. Místo nich využívají přirozených podmínek a pěstují cesmíny obklopené původními lesy. Tím snižují množství cizorodých plevelů na minimum.

Krátce se zmiňme ještě o důvodech popularity popíjení Yerba Mate. Indiáni v něm spatřovali především skvělého pomocníka v boji s duševní i fyzickou únavou. Mate podporuje správnou funkci zažívání i obranyschopnost. Jeho účinky jsou předmětem zkoumání řady vědeckých týmů.

Podobně můžeme popsat také Lapacho, které čaj Yerba Mate Naranja s Lapachem obsahuje. Vnitřní kůra stálezeleného stromu Argentiny, Brazílie a Paraguaye je tradiční lidovou medicínou doporučována k navození psychické pohody, posílení imunity, podpoře trávení a zahnání infekcí či mykóz.

Ukázka balení čaje

Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.

 

Návod na přípravu

  1. Jednu lžičku Mate nasypte do šálku (1,5 dl) a zalijte horkou vodou.
  2. Nechejte max. 3-5 minut louhovat a poté sceďte. Čím déle jej necháte louhovat, tím je nálev povzbudivější.
  3. Po 5 minutách však začíná čaj hořknout.
  4. Ze stejné dávky je možno připravit ještě další nálevy. Čaj lze ochutit citronem nebo javorovým sirupem.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: