Navštivte naši prodejnu a výdejní místo e-shopu- V Podluží 7 ( vchod za rohem z ulice Svatoslavova ), Praha 4- Nusle. Otevřeno Po-Čt-11-17h, Pá-11-15h. 29. a 30.10 zavřeno

YERBA MATE ELABORADO CON PALO 100 g

Kód: 998
Neohodnoceno
Značka: Manu Cafe
114 Kč 99,13 Kč bez DPH
Skladem

Co vám nabídnou v Jižní Americe? Ať už zavítáte do honosné restaurace nebo chudé rodiny na okraji města, vždy vás pohostí teplým Mate. Zelený indiánský poklad tam dříve žvýkali s lístky koky. Protože má skvělé povzbuzující schopnosti, používají ho dnes i k přípravě čaje. V Argentině, Chile, Brazílii a Paraguayi se stal národním nápojem. Možná se zabydlí i u vás doma…

Země původu: Argentina

Chuť: Kouřovitá, trpká

Sběr: Poslední sklizeň

Region: Santa Fe

Nadm. výška: 450m

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Yerba Mate 100%

Nálev a chuť čaje

Nálev Mate je světle žlutý s lehkými odlesky zelené. Chuť je zemitá, kouřovitá a řízná. Najdeme v ní hořkost, někdo rozpozná ostré tóny. Nováčci mívají po prvním ochutnání rozporuplné pocity. Ale stačí si připravit Maté podruhé, potřetí… a je jasno. Tajemná chuť je velmi přitažlivá!

Původ čaje

Maté se vyrábí z lístků cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis), která je pěstována v Argentině, Brazílii, Chile, Uruguayi a Paraguayi. Patří k rostlinám tradičně využívaným indiány pro povzbuzující účinky a vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Jde o stálezelený strom rostoucí na březích potoků v nadmořské výšce 500-700 metrů. Má rád stín a ochranu před větrem. V přírodě dorůstá až 20 metrů. Lístky jsou tuhé, vejčité, s vroubkovaným okrajem, asi 15 cm dlouhé a 5 cm široké. Jako první začali cesmíny pěstovat lidé z kmene Guarani, od nich se to naučili jezuitští misionáři. Pro účely sklízení listů se stromy udržují v maximální výšce 8 metrů, každé 3-4 roky jsou ořezávány koncové větve.

Výrobní postup zahrnuje 6 kroků – sklizeň, fermentace a oxidace, sušení, zrání, mletí, balení. Sklízejí se lístky i větvičky, a to většinou ručně. Rostlinný materiál se napěchuje do pytlů, v nichž začne samovolně docházet k fermentaci a oxidaci. K ukončení chemických změn jsou lístky a větvičky vystaveny krátkému působení vysoké teploty. Sušení probíhá ve speciálních místnostech, kde je udržována teplota kolem 90 °C. V jeho průběhu dojde i na hrubé mletí. Sklizeň pak putuje do jutových pytlů. Ty jsou 12-24 měsíců skladovány při stabilní teplotě. Maté v nich dozrává. Pak je mleto, tříděno a baleno.

Ukázka balení čaje

Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.

 

Návod na přípravu

  1. Jednu lžičku Mate nasypte do šálku (1,5 dl) a zalijte horkou vodou.
  2. Nechejte max. 3-5 minut louhovat a poté sceďte. Čím déle jej necháte louhovat, tím je nálev povzbudivější.
  3. Po 5 minutách však začíná čaj hořknout.
  4. Ze stejné dávky je možno připravit ještě další nálevy. Čaj lze ochutit citronem nebo javorovým sirupem.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: