Navštivte naši prodejnu a výdejní místo e-shopu- V Podluží 7 ( vchod za rohem z ulice Svatoslavova ), Praha 4- Nusle. Otevřeno Po,St-10-18h, Út,Čt,Pá-10-17h.

OOLONG TIE KUAN YIN, ŽELEZNÁ BOHYNĚ MILOSRDENSTVÍ 100 g

Kód: 1016
Neohodnoceno
Značka: Manu Cafe
159 Kč 138,26 Kč bez DPH
Skladem

Nejšpičkovější sorty tohoto Oolongu patří po zásluze i k nejdražším. Železnou bohyni z čínského Fujianu vyhledávají zkušení čajomilci pro mimořádné chuťové a aromatické vlastnosti. Doporučuje se připravovat metodou Gong Fu Cha. Tehdy ze sebe vydá to nejlepší – bohatý charakter, dlouhou dochuť a maximální ušlechtilost. Teď to všechno můžete zažít i vy.

Země původu: Čína

Chuť: Zemitá, ořechová

Sběr: Poslední sklizeň

Region: Fujian

Nadm. výška: 1200m

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Oolong 100%

Nálev a chuť čaje

Oolong dává žlutozelený nálev, podle místa sklizně může být až oranžový. Protože je fermentovaný jen zčásti, obsahuje velké množství silic, jež mu dávají výrazné zemité aroma s ořechovým nádechem. Vůně je intenzivní a sladká.

Původ čaje

Čínské částečně fermentované čaje, takzvané Oolongy, jsou proslulé po celém světě. Nejlidnatější země je produkuje více než 400 let. Není tedy divu, že jejich výrobu dotáhla k naprosté dokonalosti. Čínských Oolongů existuje údajně 3 000 druhů. Rozlišují se podle stupně fermentace, která má zásadní vliv na výslednou chuť a vůni, ale také podle odrůdy čajovníku, z nichž byly vyrobeny.

Tie Kuan Yin čili Železná bohyně milosrdenství (Anxi Tie Guan Yin, Kuan-jin, Tiet Kwun Yum) je jednou z nejrozšířenějších čajovníkových odrůd. Stejnojmenný Oolong se fermentuje jen z 20-40 procent.

Zjednodušeně lze jeho výrobu popsat takto: Po sklizni se nechají zelené lístky čajovníků krátce zavadnout na slunci. Následně jsou ručním přehazováním v ošatkách jemně natřeseny. Tím dojde k porušení buněčných struktur a zahájení kontrolované fermentace. Vše se několikrát opakuje, vždy s 1-2hodinovou přestávkou. Procesu se říká vytřásání zeleně. Podle vůně farmář usoudí, zda je fermentace u konce a nechá čaj několik minut vyhřívat v kotli. Po rychlém ochlazení je Tie Kuan Yin rolován (za použití jemných rostlinných olejů a vosků – aby se lístky neslepovaly a déle si uchovaly čerstvost) a sušen.

Jak přišla Železná bohyně milosrdenství ke svému jménu, vysvětlují rovnou dvě legendy. V první vystupuje chudý farmář Wei přemýšlející, jak zachránit chátrající chrám, jehož patronkou byla železná socha Kuan-jin. Jediné, co mohl udělat, bylo dvakrát za měsíc chrám uklidit a zapálit v něm kadidlo. Jednou v noci se mu zjevila Kuan-jin a ukázala mu, že rovnou za chrámem leží jeskyně s pokladem. Wei se o bohatství samozřejmě rozdělil se sousedy a keř čajovníku, který našel růst v jeskyni, přesadil do své zahrady. Čaj, jenž z něho sklízel, patřil k nejlepším v okolí. Chrám opravil a jeho čajová zahrada se stala proslulá v celém Fujianu.

Příběh o Wangovi je kratší. Učenec prý pod skálou Guanyin náhodou našel čajovník, přesadil ho do své zahrady, a když jel kolem císař Čchien-lung, uvařil mu z něj lahodný nápoj. Panovník byl ohromen. Na počest místa nálezu čajovníku rozhodl o jeho jménu: Guanyin tea.

Ukázka balení čaje

Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.

 

Návod na přípravu

  1. Oolong zalijte vodou o teplotě 80-90 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  3. Doba vyluhování 5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: