44 Kč
38,26 Kč
bez DPH
Užívání lnu setého je datováno již 7 000 let před naším letopočtem. Len pochází z pásma od Středozemního moře po jihovýchodní Asii. Jedná se o velmi významnou jednoletou kulturní plodinu, pěstující se jak na semeno, tak na vlákno.
Užívání lněného semínka v celé formě podporuje a usnadňuje trávení. Jestliže se lněné semínko konzumuje celé, musíme počítat s tím, že působí pouze slizové látky. Až po rozrušení semene se uvolňují látky účinné.
Lněné semínko se uplatňuje se při kontrole tělesné hmotnosti. Má pozitivní vliv na menopauzální komfort, funkci prsou a prostaty.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o dalších pozitivních účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře.
Vzhledem k tomu, že u nás není běžná konzumace ryb (především mořských) v takovém měřítku, abychom plně pokryli potřebu určitých látek, navíc při možné kontaminaci mořských ryb rtutí a těžkými kovy, je lněné semínko jistotou a též vhodnou alternativou pro vegetariány a vegany.
Před použitím je vhodné je namlít či nadrtit, popřípadě dobře kousat. Lněné semeno se dá
konzumovat samotné nebo v salátech a podobně. Není potřeba ho tepelně upravovat. Má vynikající oříškovou chuť.
Tradiční užití: Dvě čajové lžičky semínek spaříme 250 ml vroucí vody, necháme odpočinout 30 min., poté scedíme. Užíváme 3× denně. Semínka jsou vhodná jako přísada do směsí k pečení i na posyp či do salátů. Lze samozřejmě konzumovat samostatně.
Nutriční hodnoty:
|
Nutriční hodnoty ve 100 g
|
Energetická hodnota
|
2 236 kJ/534 kcal
|
Bílkoviny
|
18,29 g
|
Tuky
|
42,16 g
|
- z toho nasycené mastné kyseliny
|
3,66 g
|
Sacharidy
|
28,88 g
|
- z toho vláknina
|
27,3 g
|
- z toho cukry
|
1,55 g
|
Sodík
|
30 mg
|
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu