HORKÁ ČOKOLÁDA V PRÁŠKU 42% BIO 250g
Kód: 797Detailní popis produktu
Složení
Organický kakaový prášek , Organický třtinový cukrCrema a chuť čokolády
Horká čokoláda v prášku s 42 procenty kakaa a špetkou třtinového cukru chutná velmi lahodně, hřejivě a měkce.
Původ
Stačí dvě rostliny a cesta k horké čokoládě je otevřená. Bez mnohdy těžké lidské práce a přičinění strojů se to samozřejmě také neobejde. Směs kvalitního kakaa a třtinového cukru je však ve výsledku jednoduchou kompozicí surovin v nejčistší podobě. Navíc, když obě pocházejí z organického zemědělství.
Kakaovníky pravé (Theobroma cacao) jsou stromy původně rostoucí v tropických oblastech Ameriky i Afriky. Potřebují úrodnou půdu, dostatek slunce a ochranu před větrem. Stálezelená rostlina dorůstá do 10 metrů, na plantážích je ale udržována ve výšce keře. Má dlouhé listy, větve pokryté chloupky a kvete růžovo-bíle, obvykle ve dvou vlnách za rok. Plodem kakaovníků jsou asi 20 centimetrů dlouhé lusky vyplněné dření. V té se nacházejí semena – kakaové boby. Mívají kolem 2 centimetrů, sklízet se
musí ručně. V syrovém stavu jsou boby nepoživatelné. Proto se nechávají fermentovat (maximálně týden) a pak se suší. Takto předpřipravený produkt putuje do továrny. Boby jsou upraženy, rozdrceny, pomlety a lisovány. Výsledkem je kakaové máslo a kakaový prášek.
Není bez zajímavosti, že kakao hrálo v historii významnou úlohu. Aztékové používali boby jako platidlo a nápoj z nich připravený byl považován za posvátný. Pili ho jen muži a označovali ho jako cacahuatl, tedy hořká voda. Do Evropy se boby dostaly až v 16. století, a to nejprve na španělský královský dvůr. Teprve v 17. století se jejich používání rozšířilo do Francie a dalších států.
Cukrová třtina (Saccharum officinarum) je mohutná tráva podobná rákosí. Může mít výšku až 6 metrů. Její stébla jsou rozdělena kolénky, obsahují dřeň s vysokým podílem cukru. Třtina se sklízí buď ručně mačetami, nebo strojově. V obou případech se musí nejpozději do 24 hodin zpracovat. Stébla se drtí a lisují, přičemž z nich vytéká šťáva. Ta se nechává odpařovat tak dlouho, dokud se neobjeví světle hnědé krystalky, tedy třtinový cukr. Ze 100 tun cukrové třtiny lze vyrobit 9-13 tun cukru. Cukrové třtině se dobře daří v subtropických a tropických oblastech.
Kakaový prášek v této horké čokoládě pochází z Dominikánské republiky, třtinový cukr z Paraguaye.
Konzumace se nedoporučuje lidem s alergií na laktózu.
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Vhodné pro přípravu lahodného čokoládového nápoje. Může se připravovat s klasickým mlékem, se sójovým mlékem nebo s mlékem rýžovým.
2 - 3 kávové lžičky rozpustíme v teplém mléce. Rozmícháme a můžeme vychutnávat.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.