Navštivte naši prodejnu a výdejní místo e-shopu- V Podluží 7 ( vchod za rohem z ulice Svatoslavova ), Praha 4- Nusle. Otevřeno Po,St-10-18h, Út,Čt,Pá-10-17h.

ENGLISH BREAKFAST - ČERNÝ ČAJ 100 g

Kód: 1025
Neohodnoceno
Značka: Manu Cafe
116 Kč 100,87 Kč bez DPH
Objednáno
Položka byla vyprodána…

Anglie a „její“ čaj… Na britských ostrovech a v Irsku patří chvilky pro popíjení čaje k životnímu stylu. Směsi černých čajů se servírují podle denní doby – odpoledne známý Five o Clock Tea, tedy čaj o páté se sendvičem a čajovým pečivem, hned po probuzení Early Morning a ke snídani Breakfast Tea, k němuž patří míchaná vejce se šunkou, opečený toast a fazole. Začněte nový den po anglicku!

Země původu: Cejlon

Chuť: Nasládlá, ovocná

Sběr: Poslední sklizeň

Region: Ceylon

Nadm. výška: 920m - 2100m

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Černý čaj 100%

Nálev a chuť čaje

Čaj k pravé anglické snídani má skvělou zlatavou barvu. Jeho vůně je přírodně ovocná, velmi sympatická.
Tato směs jakostních cejlonských čajů chutná výrazně aromaticky, je příjemně svíravě, má povzbuzující účinek a snoubí se v ní sladké tóny s dozvuky ovoce. Pro začátek dne není nic lepšího.

Původ čaje

Čajovníky vlastně nahradily na Cejlonu (Srí Lance) skořici a kávu. Sice ne úplně, ale dnes tvoří vývoz čaje
pro tento nádherný ostrovní stát celé dvě procenta HDP a do ekonomiky přináší ročně sedm miliard dolarů. Koncem 18. století byla země proslulá pěstováním skořice, ta se ovšem ukázala jako nerentabilní a tak přešli místní zemědělci na kávu. Poptávka byla vysoká.
Nebýt houbové nemoci, která skoro všechny kávovníky zahubila, možná by se na Cejlonu nikdy čaj neobjevil.
V roce 1867 byla založena první čajová plantáž v Loolecondera a brzy přibývaly další. Popularita čaje rostla, obchodníci měli plné ruce práce a stát dohlížel na kvalitu exportovaných lístků. Dokonce tak, že v roce 1934 vydal zákon o zákazu vývozu nekvalitního čaje.

Čaj ze Srí Lanky je na světovém trhu vysoce ceněný. Mezi hlavní oblasti, kde se dnes pěstuje, patří Kandy, Nuwara Eliya (v Centrální provincii), Badulla, Bandarawela a Haputave (v provincii Uva), Matara a Mulkigara
(v Jižní provincii) a Ratnapura a Kegale (v provincii Sabaragamuwa).

O čajové plantáže se starají většinou rodinné farmy. Sklizeň čajovníků čínských (Camellia sinensis) probíhá na Cejlonu v podstatě od ledna do září. Začátkem kalendářního roku se vypraví česačky do hor v Dimbule, v únoru se sklízí čaj na jižním pobřeží, do března pak v oblastech Kandy a Nuwara Eliya. V červnu započíná sklizeň v oblasti Uva a trvá až do září. Sklizeň čajových lístků leží plně na bedrech žen a dívek - mladá děvčata mohou na plantáže vyrazit nejdříve v jedenácti letech. Mechanizace se takřka vůbec nepoužívá. Cejlon je jednou z mála zemí, kde se čaj stále sbírá převážně ručně. Jedna česačka odevzdá denně 15-20 kilogramů čaje. Po zavadnutí se lístky kroutí a válcují, aby došlo k narušení jejich struktury. Jde o přípravu k fermentaci, která probíhá v teple a vlhku. Když je přirozený kvasný proces dokončen, je výsledný černý čaj sušen a tříděn.

Ukázka balení čaje

Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.

 

Návod na přípravu

  1. Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  3. Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte. 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: