Navštivte naši prodejnu a výdejní místo e-shopu- V Podluží 7 ( vchod za rohem z ulice Svatoslavova ), Praha 4- Nusle. Otevřeno Po-Čt-11-17h, Pá-11-15h. 29. a 30.10 zavřeno

CEYLON HIGH GROWN OP - ČERNÝ ČAJ 100 g

Kód: 995
Neohodnoceno
Značka: Manu Cafe
139 Kč 120,87 Kč bez DPH
Skladem

Výborná kvalita za super cenu – to je cejlonský černý čaj, který jsme objevili na našich cestách po nejlepších čajových zahradách světa. Roste vysoko nad mořem, sbírá se ručně a charakterizuje ho nezaměnitelná vůně a decentní nasládlost. Přitažlivě elegantní Ceylon High Grow OP se může směle zařadit i do vašeho Top 10 černých čajů.

Země původu: Cejlon

Chuť: Nasládlá

Sběr: Poslední sklizeň

Region: Dimbula

Nadm. výška: 1067m - 1524m

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Nálev a chuť čaje

Čaj měděné barvy má příjemné aroma a krásnou plnou chuť. Tento nápoj z Cejlonu je mírně nasládlý. Svíravost je bohatá. Dodává čaji originalitu a podtrhuje jeho chuť. Můžeme v ní objevit špetku kořeněnosti
i ovocný podtext.

Původ čaje

Cejlon čili Srí Lanka (Šrí Lanka) patří k producentům vybraných čajových sort od konce 19. století. V roce 1867 zahájila činnost první čajová plantáž v Kandy, v roce 1873 dorazila první zásilka cejlonského čaje do Londýna. Od té doby je čaj ze Srí Lanky velmi vyhledávaným artiklem, jeho výroba představuje 2 % HDP a zaměstnává více než milion obyvatel. V roce 1995 byl tento ostrovní stát v jihovýchodní Asii čtvrtým největším producentem čaje na světě. Čajové plantáže pokrývají asi 4 % Cejlonu a většina se vyskytuje v nadmořské výšce nad 2100 metrů. Vlhkost, chladno a časté srážky keřům čajovníků čínských (Camellia sinensis) dokonale vyhovují. Na plantáže jsou vysazovány v řadách, obvykle ve svazích. Pro sklizeň se používají pupeny na bočních větvích a stoncích. Obecně jde o pupen a dva nejbližší lístky, které mají maximum chuti a aroma.

Sklizeň je záležitostí žen. Jejich hbité ruce se využívají mnohem častěji než stroje. Jen zkušené sběračky totiž dokáží lístky jemně uštípnout, aniž by ulámaly větvičky, které jsou v čaji nežádoucí. Denně sklidí ženy 15-20 kilogramů čajových lístků. Ty se rychle transportují do shromažďovacích hal, kde jsou převáženy a pečlivě zkontrolovány. Továrny na výrobu čaje jsou většinou několikapatrové a stojí přímo u plantáží. Lístky čaje se dopraví do horního patra, kde jsou rozloženy k zavadnutí. Pak se válcují a svinují, čímž dojde k narušení jejich celistvosti a zahájení procesu oxidace. Následuje rozprostření a řízené kvašení (fermentace). Regulace teploty, vlhkosti a délky fermentace vyžaduje velkou pozornost. Od ní se totiž odvíjí kvalita, chuť, vůně i síla čaje. Sušení lístků, které změnily barvu ze zelných na měděné, probíhá v pecích. Nakonec je čaj tříděn podle velikosti, zvážen, zabalen do beden nebo papírových pytlů. Z každé zásilky jsou odebírány vzorky ke kontrole kvality.

Ceylon High Grow OP je směs kvalitních velkolistých cejlonských čajů. Zkratka OP znamená Orange Pekoe, tedy standardní čaj dobré jakosti. Čaj pochází z oblasti Dimbula, kde jsou jedny z nejstarších čajových zahrad na Cejlonu. Charakterizují ji monzunové deště a nízká teplota od ledna do dubna. Místní čaje lze rozpoznat podle ostřejší chuti, výrazné vůně a dlouhé dochuti.

Ukázka balení čaje

Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.

 

Návod na přípravu

  1. Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  3. Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: