Navštivte naši prodejnu a výdejní místo e-shopu- V Podluží 7 ( vchod za rohem z ulice Svatoslavova ), Praha 4- Nusle. Otevírací doba- Po, St, Čt 13- 17h, Út 10- 17h, Pá 10- 13h. V pátek 18.11. zavřeno.

ČAGA- REZAVEC ŠIKMÝ

Kód: 1755
Neohodnoceno
114 Kč 99,13 Kč bez DPH
Skladem

Čaga je velice rozšířená houba parazitující na kmenech bříz. V posledních letech se dostává do centru zájmu vědců a klinických pracovišť. I přes to, že čagu užívali na čínském dvoře již před 2 000 lety, moderně se zkoumá teprve několik let.

Rezavec šikmý je houba nepravidelného tvaru těla s výrazným typicky černým zbarvením. To způsobuje vysoká obsahová koncentrace pigmentu melaninu. Původní domovinou čagy je Asie a oblasti ruské tajgy. Zde je také hojně užívanou a známou houbou již od 16. století. Vhodným obdobím na sběr čagy je pouze jaro a podzim, a to pro nejvyšší koncentraci obsahových látek.

Na Sibiři byla tato houba často užívána místo zde nedostatkového pravého čaje. Nálev z čagy je chuťově podobný slabému černému čaji. Je mírně trpký s vůní připomínající meltu.

Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této byliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích nebo v herbáři.

Tradiční užití: Čagu lze připravit jako nálev, nebo naložit a vytvořit lihovou tinkturu. Čaj z čagy připravíme z jedné lžíce (cca 5 g) houby, kterou zalijeme 2,5 l studené vody. Necháme přes noc ustát v ledničce. Druhý den dáme nálev vařit zhruba na  5–10 minut. Odstavíme, necháme louhovat dalších 5 minut, následně slijeme.  Pijeme třikrát denně šálek (250 ml) půl hodiny před jídlem. Zbylý nálev můžeme uschovat do chladničky cca na 2–3 dny a postupně pít.

Tinkturu připravíme z jednoho dílu houby na pět dílů lihu (60–80%). Čagu necháme louhovat ve sklenici ve tmě za občasného protřepání dva týdny. Poté slijeme a houbu povaříme opět v pěti dílech vody. Po odpaření cca 20 % vody slijeme vodný výluh s lihovým. Užíváme 1 čajovou lžičku tinktury 3× denně půl hodiny před jídlem.

Země původu: Litva

Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu

.ai pixel -->